Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Műanyagmentes péntek

MŰANYAGMENTES PÉNTEK

Avagy a „Mókus” több, mint iskola

 

Iskolánkban, az Andor Ilona Ének- Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskolában, becenevén a „Mókusban”, nem csak ének, zene és művészeti oktatás folyik, hanem komoly környezettudatos szemlélet formálásra való törekvés is.

Ezért a „Mókusban” a környezeti problémákkal való törődés nem merül ki a figyelem felhívás, érzékenyítés szintjén. Arra kérdésre, hogy: Mi magunk mit tehetünk élhető környezetünk védelmében? az idejáró gyerekek gyakorlatban használható válaszokat kapnak.

A legújabb és azóta szokássá vált jó gyakorlat a MŰANYAGMENTES PÉNTEK bevezetése, ami azt jelenti, hogy az egyszer használatos műanyagok használatát mellőzzük.

Az inspirációt a Fővárosi Állat – és Növénykertről 2018. augusztusában megjelent cikk adta. A hírben az állt, hogy az állatkerti büféjéből száműzték a PET palackokat.

Így aztán 2018. november 9. óta péntekenként nálunk sem kapható a büfében PET palackos üdítő ital. Illetve, annak behozatalát is ellenezzük. Helyette a gyerekek saját kulacsot, poharat hoznak.

A műanyag zacskók kiváltására uzsonnás dobozt és méhviasszal átitatott textilszalvétát javaslunk. Ez utóbbi házi elkészítését iskolai kézműves foglalkozás keretében sajátíthatták el az érdeklődő szülők.

Felmerülhet a kérdés: Miért csak péntekre szól a felhívás?

Mert fontosnak tartjuk, hogy ne csapjon át szélsőségekbe, rossz érzésbe a törekvés. Hiszen az itt tanuló 400 gyereken kívül, legalább 800 szülő és valamennyi iskolai dolgozó szokásait és gondolkodását szeretnénk pozitív irányba fordítani.

A visszajelzések minket igazolnak.

Több osztályban van már minden tanulónak és tanító néninek saját kulacsa, uzsonnás doboza, amit a bevezetés óta minden nap használnak.

A gyerekek kezdeményezésére otthon: az egyszerhasználatos tányérokat, evőeszközöket, szívószálat szülinapi zsúrokon is egyre többen mellőzik. Családi bevásárláshoz saját szatyrot visznek.

Az iskolai rendezvényeken csak saját többször használatos kulacsban, pohárban lehet üdítő italt kapni.

Az iskola portáján lévő italautomata november óta saját pohárral is működik és nem csak pénteken!

 

Budapest, 2019. január 19.

Tóth Mária