Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Andor Ilona Gyermekkar - felsős kórus

Iskolánk felső tagozatán több kórus működik.

 

Az 5–6. évfolyamon, illetve a 7–8. évfolyamon hetente egy-egy alkalommal vesznek részt diákjaink énekkari próbán.

Az 5-8. osztályos tanulókból alakult meg az Andor Ilona Kamarakórus, mint tehetséggondozó kórus, melynek létszáma kb. 30 fő. A tagok önként vállalják a próbákon való részvételt, cserébe olyan zenei élményben részesülnek, ami meghatározó a zenei fejlődés és önkifejezés terén egyaránt.  A közös énekléssel  képessé válnak gondolataik, érzéseik tolmácsolására is. A tanulók megtapasztalják az együttműködés hatékonyságát a csoportos zenei tevékenységeken keresztül.

 

Kodály zenei nevelési elveinek, kórusműveinek hű tolmácsolója volt névadónk, Andor Ilona. Számunkra is kedves, példaértékű karvezető. Ahogy az ő egyéniségéről ez elmondható, úgy iskolánkra is jellemző a másokat is elismerni tudó, szeretetteljes zenei nevelés.

 

 

Az alsó tagozatos képzésre építve folytatódik felső tagozatban az együtt éneklés.

A gyerekek fokozatosan, egyre nagyobb lélegzetű műveket szólaltatnak meg. Három- és négyszólamú darabokkal, régi és kortárs kórusművekkel ismerkednek meg. A zenei repertoár bővült azzal is, hogy a könnyebb, igényesebb zene felé is nyitottunk.
A diákok a többiekkel való együttműködésük közben fegyelmezett és igényes munkát folytatnak, amely más tantárgyak tanulására is kedvezően hat. Érzelmi gazdagodásuk átsugárzik más műveltségi részterületekre is. A kóruspróbákon, valamint a szereplések alkalmával társaikkal együtt alkotnak, formálnak, valamint olyan maradandó, felemelő élmény részesévé válnak, amelyet örömmel visznek magukkal egész életükre.

  

A felsős kórusok vezetője: Kunfalvi Melinda

 

 

Az Andor Ilona Gyermekkar korábbi fellépései és eredményei:

  • 2014 Zeneakadémiai ünnepély, az Éneklő Ifjúság 80. évfordulója alkalmából
  • 2015. április – Melk, Bencés Apátságban mise és koncert
  • 2016 Éneklő Ifjúság – Arany minősítés
  • 2018 Éneklő Ifjúság – Arany Diploma
  • 2018. május – Prágai Kórusfesztivál
  • 2018. december – a kórus szólistái az Arénában, koncert Jose Carrerassal

***************************************