Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Névadónkról

Andor Ilona Liszt-díjas, Érdemes Művész, karnagy, zenepedagógus

Andor Ilona

1904. április 9-én született Pécsváradon. Négy évtizedes pedagógiai és művészi működése során minden idejét, erejét a zene és közösség szolgálatának szentelte. Vezényletével a Kodály Zoltán Leánykar a 20. század legnagyobb zeneszerzőinek, Bárdos Lajosnak, Bartók Bélának, Kodály Zoltánnak a kórusműveit szólaltatta meg. Andor Ilona karmesteri munkáját a lelkiismeretes betanító munka és a mélyen átérzett, magas művészettel telített vezénylés jellemezte. Szuggesztív dirigálásával vezetett kórusát a tökéletes tisztaság, ritmikai pontosság, tiszta szövegejtés és valamilyen megfoghatatlan, éteri hangzás jellemezte, amelyet számos nemzetközi elismeréssel is kitüntetettek. Andor Ilona kórusa vehette fel elsőként a Kodály Zoltán nevet, ő mutathatta be elsőként Kodály Zoltán több kórusművét, amelyek közül többet a Mester kifejezetten személyesen neki ajánlott.

Andor Ilona üzenete és személyes életpéldája nemcsak az egykori tanítványoknak szólt, hanem szól azok számára is, akik az ő nyomába lépve ma ugyancsak zenekedvelő és –értő fiatalok százainak nevelésére és Andor Ilona emlékének ápolására vállalkoznak. Az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskolában a névadó Pedagógus által egykor alkalmazott kodályi szemlélettel tanítjuk az ének-zene tárgyat, nagy hangsúlyt fektetve az időt álló értékek őrzésére és a hagyománytiszteletre.

Valljuk, hogy a híres karnagy, művész, tanár zenepedagógiai jelentősége mellett olyan személyes életpéldával járt előttünk, amely nemcsak intézményünknek jelent követendő mintát, hanem minden zenekedvelő, minőségre törekvő ember számára is.