Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Képzőművészet

Képzőművészet alapjai és Kerámia tanszak

Andor Ilona Iskola Képzőművészet, kerámia

 Művésztanár:
  • Borsódy Eszter

 

„ A világ titkokkal van tele. Ezek a titkok felfedezésre várnak. Életünk legnagyobb ajándéka, hogy megláthatjuk ezeket a titkokat. Olyanokat, amelyek körülvesznek, és olyanokat is, amelyek ott lapulnak benned, valahol mélyen, legbelül.

A titoklátás a gyermek szuperképessége, de van olyan felnőtt, aki ezt nem növi ki.”

(Miklya Luzsányi Mónika –pedagógus, író)

 

Iskolánk rendkívüli lehetőségeket nyújt azzal, hogy mint alapfokú művészet oktatási intézmény (A.M.I.) tantervi anyagként – és nem szakkör szinten – zenét, néptáncot , vizuális alapismereteket és kerámiát is az oktatás részeként biztosít.

A vizuális alapismeretek órán a gyerekek a fenti idézetben szereplő „titkot” keresik és fedezik fel. Tematikus  tanterven keresztül megismerik saját képességeiket, fogékonyságukat, érzékenységüket az esztétika iránt. Nyitottságot, igényességet, koncentrációt, ízlést, a képzelet gazdagítását célozzák meg a tanórák. Tervezéstől a konstruálásig, gyakorlatot szerezhetnek anyagismeretből, eszközhasználatból eljutva a tárgykészítésig, képalkotásig. Így fejlesztve kézügyességüket és technikai tudásukat, hogy az önkifejezést gyakorlatban vizuális eszközökkel legyenek képesek megvalósítani. Mindezt természetesen a gyermekek korának megfelelő képességek szerint megfogalmazott elvárással.

Ez a két éves képzés alapozza meg a kerámia szakon való további tanulmányokat.

A kerámia szak, már a gyermek megszerzett vizuális tudására alapozva igazi műhelymunkában a háromdimenziós tárgyalkotás, eszköz-, és anyagismeret, a formatan és színtan ismereteinek alkalmazását tűzi ki célul. A képzés több éves menete valódi szakmai alapokat nyújthat esetleges szakirányú továbbtanulási tervek, felvételire készülés esetén.

 

Kedvcsináló …

GALÉRIA